Order Guidelines

Sunday, May 12, 2013

My Wish

Mengembara di bumi Mumbai


Assalamualaikum.

I don't know since when did travelling has become almost my number one passion now. Mungkin lepas  saya dihantar menyambung pengajian di luar negara. Before this duduk je di Malaysia, and berjalan bercuti di sekitar Malaysia dah memang kebiasaan bagi family kami bila cuti sekolah, walaupun bukanlah kerap, dan untuk bercuti ke luar negara tu memang takkan lah. Memang tak termimpi pun sebab kitorang pun faham dengan kemampuan kewangan keluarga kitorang. Kalau dah sampai ke luar negara nak bercutinya tu memang tak lah kan.

And as this is my first time of being in foreign country, I have started developing this travel-around-the-world passion inside me. So we started with travelling around famous spots in India early in this year. Seronok! Sangat seronok bila ini menjadi pengalaman sulung aku menjelajah bumi asing tanpa ibu dan ayah melindungi di sisi. Dan mulalah develop semangat berdikari tu. Dan boleh dikatakan, perasaan itu tersangatlah seronok dan perasan ingin dan ingin lagi tu mula berkembang. And starting from that moment, I started to plan my next trip in my mind, and how wonderful it is if I documenting as travelogue in this blog, with photos, yep tu memang sangat diminati!

However... however however however... India ni sistem dia sangatlah ketat. Nak dapat cuti tu memang susah! Kalau dalam setahun tu, selain dari cuti midyear dan year end, berapa hari je cuti yang kitorang dapat. And itu sangat menyekat aku dari berjalan. Haha. Aku gerrrram gak ah. Even tempat yang berdekatan nak pegi melancong pun susah nak pergi. Goa, Kerala, dalam 5 jam. Bangalore, Belgaum, Jog Fall, mungkin dalam 10 jam. Itulah masalah India ni. Jarak jauh-jauh dan perlukan at least two days untuk kita betul-betul spend lawatan kita tu. Sini pulak tak dapat cuti. So memang takde jalan dah nak menjelajah even kat tempat yang dekat dengan Manipal ni T.T

Kawan ada yang bagi pendapat, mungkin sebab course yang kitorang ambik ni, dan lagi satu faktor, sistem kat India ni sendiri. Kawan-kawan dekat negara lain ada je dapat cuti sampai leh travel ke merata-rata tempat. Seronoknyaaaa... and seems like none of them make any travelogue like the one I did, which I think "Ah ruginya! Jauh kau berjalan, tapi tak tulis travelogue, sangat rugi!" Oh, nak dikatakan jugak, kat India ni cuti Deepavali pun sehari jek. Malaysia pun berhari-hari ye dok =.='' ke universiti aku je yang kedekut cuti ni? Haha

Jadi, bulan 8 ni insha Allah akan fly pulang ke Malaysia untuk cuti first year, and tiket pulang ke India pun ambil tarikh seminggu lebih awal dari tarikh kelas start. So dalam fikiran dah ada la buat plan nak pergi Kerala dan Jog Fall. Hihi. Sumpah lawa weh Jog Fall. I did googled its image, and rasa nak menangis tengok kecantikkannya! Subhanallah Ya Allah permudahkanlah aku untuk sampai ke sana! T.T

Trivia: Jog Fall adalah air terjun tertinggi di India. Dah la macam ala-ala Niagara Falls sikit. Hahahahaa

Oh, actually tulis post ni sebab nak cerita wish aku. Tadi cerita kat Wani pasal ni. Hehe. Oleh sebab sekarang peluang nak melancong ke banyak negara tu macam sangat tipis je (kalau budak UK half year je dah sampai merata sebab tempat dekat-dekat), so aku extend kan dream aku ni bila aku dah kawen insha Allah. Hehe. What I have been thinking? Herm aku harap lepas kawen, kuikui, nak ajak la suami amik cuti like dalam 2 weeks, kite pergi satu negara dan pergi travel dalam negara tu! Seronoknyaaaa! Dapat buat travelogue lagi yay yay! Dapat belajar culture orang, hidup kat negara yang berlainan, bestnyaaaaa!

Hmm kenapa bukan dengan family? Actually memang nak pergi dengan family sendiri, tapi by the time nak melancong tu, I hope I can support the whole family untuk pergi melancong together kat luar negara. Sebab I really taknak burdening my parents, and seriously rasa nak belanja semua, isk isk pemurahnya ai T.T hahahaha. And kalau pergi satu family, mungkin aku takkan ajak travel macam the one aku nak ajak suami aku travel tu, sebab mungkin akan sedikit memenatkan tambah-tambah untuk parents kita, when this holiday supposed to be relaxing untuk diorang kan. So, holiday dengan family tu lain cerita, and travel-style holiday tu lain cerita. Wahahaha! Banyaknyeewww duit kau Iliana.

Heh itu sahaja cerita pasal wish aku. Diharapkan agar bisa menjadi kenyataan.
Aameen.

Babai! Assalamualaikum



6 comments:

  1. too nice. tha pica of taj mahai.kalau sy kat situ lagi menarik kot.
    kalau you. mmg x .

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ai, terserlah sekali keanggunannya auww :3 semakin menyerlah, bak menyerlahnya taj mahal di belakang ku :* hahahaha

      Delete
  2. nanti nk pegi jgk jog fall!! jgn lupa ajk daya! daya dtg blik awl jgk manipal nnti

    ReplyDelete
    Replies
    1. baiklah daya! kalau ada hotel or resort situ, kite tido je situ baru best! hehe

      Delete
  3. whoaaa... dah sampai ke taj mahal kot. Memang mahal gmbr ni. Hikhik ;)
    wishing you all the best in india. Nanti bila dah kawen, kte ajak suami g india. Iliana ajak suami g mesir. Aci tak? #ouhberangandansegan.Tutupmuka. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. K aci aci. nanti kite tuka-tuka wahahaha

      Delete