Order Guidelines

Monday, December 26, 2011

Masak Je Le Paprik Kalau Lapo

Assalamualaikum dan hai! Hari ini ialah hari buku resipi kayhh.

Ai suke juge makan lauk paprik kalau makan kat kedai. Tapi tu la, sampai bila asyik nak suka hat orang masak je. Semalam petang-petang tetiba rase lapo, terus bukak buku resipi kaklong nak cari resipi paprik. Cehhh! Senang gile masak lauk ni! >berlagak tak aku

Masak pun dekat-dekat nak pukul 7pm. So masa cerita Tentang Dhia sedang berkumandang di corong-corong radio.. bukan bukan... televisyen ye.. jadi time tu saya sedang bertarung di dapur! So inilah 1st time saya try masak lauk paprik. Lauk lain dah biasa dahh~ wakakaka > berlagak lagi sekali

So mari nak sharing is caring resipi masak paprik!


Abaikan sudu bengkok dan duit syiling tu. Sangat sedap ni kayhhh ai masak! Rasa macam chef kat kedai punya masakan.

So, awak, awak, dan awak kat luar sana tu perlukan:

Bawang (ai suke pakai bawang besar)
Bawang putih (ai suke pakai dua atau tiga ulas)
Halia (ai pakai 1 inci setengah kot. hahahaha!!!!)
: Semua ni hiris untukbuat tumisan macam biasa lah.

Serai (ai pakai sebatang) : yang ni hiris nipis-nipis, tapi rasanya kalau ketuk pun okay gak kot. Hiris nipis-nipis ni susah nak makan le, sebab ai akan asingkan dia dari apa yang ai makan. Take time je!
Cili padi (ai pakai 5 biji): Diketuk-ketuk ya~

Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
(ni semua suka hati korang lah. gua letak ikut suka gua. tapi rasanya dalam ratio yang lebih kurang sama kot)

Lauk yang korang nak (ai pakai ayam): Jadi kalau pakai ayam, potong kecik-kecik ye.

Daun limau purut (ai pakai 3 tangkai) : Ni boleh la hiris kecik-kecik ke, nak peronyok-peronyok ke, sukati la.
Sayur-sayuran (semalam ai guna bunga kobis dengan cili merah yang dihiris je): Potong macam biasa lah.

Garam
Gula
(Secukup rasa kayhh)

1. Mula-mula panaskan minyak dalam kuali.
2. Bila rasa-rasa dah panas tu, masukkan bahan tumisan (Bawang, bawang putih, halia).
3. Bila bahan tumisan dah naik bau, or macam biasa la macam yang korang masak tu kan, pastu masukkan serai dengan dengan cili padi tu.
4. Then tak lama lepas tu, masukkan sos-sos tersebut.. Kacau rata ya.
Lepas tu masukkan la ayam. Kat sini korang boleh je nak masukkan sotong ke, udang ke, whatever la kan.
5. Gaul rata. Agak-agak sendiri la bila nak masak kan. HA HA HA
6. Masukkan sayur-sayuran dan daun limau purut bersama garam dan gula.
7. TADAAA! Hidangkan bersama nasi putih yang panas dan berwap.. WOW. Heaven!

Teruk gila step-by-step memasak dalam blog ni



Pergi kenduri orang kawin. Anak jiran. Well, teringin nak letak gambo sendiri kat dalam blog macam orang lain, tetapi agak malu ngade-ngade kat situ. hahaha. Conteng muka sendiri pun cool apa. Aku yang kata lah. Okay bai.

No comments:

Post a Comment